Antecedents

En la darrera assemblea de la Crida a la desobediència civil pels drets ciutadans i contra la dictadura financera (Crida/ABCD) del 15 de juny, vàrem constatar la feblesa organitzativa de la Crida/ABCD degut a diverses raons: 

1. Dels prop de 1800 signants, sols uns 200 han participat activament en el procés d'aquests 9 mesos (en les 5 assemblees, en la comunitat web ABCD, en els diferents grups de projectes o en grups d'organització).

2. A mesura que els grups de projectes (Penyora fiscal contra la Corrupció, Quin País Volem-Parlament Ciutadà i Tenim un somni!) han agafat força, l'equip de coordinació i organització s'ha afeblit i no ha pogut atendre amb voluntariat temes bàsics com la gestió sense errors de la llista d'adherits, el manteniment del web, la tramesa de butlletins, la dinamització de la comunitat web abcd, la secretaria...

3. Hem constatat la necessitat d'un marc jurídic mínim per poder gestionar part de les activitats: contractar serveis informàtics, sales, publicacions,... rebre quotes, donacions o ingressos de la penyora fiscal, donar-se d'alta al registre de protecció de dades... que, en gran part, ha assumit l'associació Nova - Innovació Social, que ha acollit moltes de les reunions i ha aportat part de l'energia de coordinació.

Per fer front a aquesta situació en l'Assemblea acordàrem que era imprescindible formar dos grups: el Grup d'Operativa (per assegurar el funcionament diari - coordinació, secretaria, administració, comunicació interna i comunicació externa -) i el Grup Proposta de Futur (per elaborar possibles opcions sobre el futur de la Crida/ABCD i els seus projectes, especialment del Parlament Ciutadà).

El Grup d'Operativa s'ha constituït amb unes 10 persones i està reorganitzant els processos i els seus responsables.

El Grup Proposta de Futur després d'una reflexió entre diferents posicions, planteja una consulta als 1800 signants sobre cinc afirmacions (vegis a continuació) a contestar abans del 15 de juliol

Els resultats d'aquesta consulta seran la base sobre la qual les persones assistents a l'assemblea extraordinària del dijous 18 de juliol a les 19h deliberaran i prendran una decisió sobre el futur de la Crida/ABCD.

Es convoca aquesta assemblea extraordinària, un mes després de la darrera assemblea ordinària, perquè s'ha considerat important iniciar el proper curs amb la decisió presa. I es fa en dijous perquè s'ha considerat que un matí de dissabte a mitjans o finals de juliol seria una opció pitjor.

Moltes gràcies per respondre abans del dilluns 15 de juliol!

Si us plau, participa i digues la teva, encara que no puguis venir a l'assemblea del dijous 18 de juliol.

Registra't a  [Nou Usuari] o entra, amb el teu usuari i mot de pas, si ja t'has registrat prèviament.

Indica el grau d'acord:   molt,  bastant,  a mitges,  poc,  gens,  no ho sé, que et susciten les diferents afirmacions.

Pots canviar les teves valoracions clicant a la de cada ítem ja valorat. També pots fer comentaris a la teva valoració o a les dels altres.

I al final, pots afegir comentaris generals.

 

Anant a Resultats, pots veure què opinen els altres participants.

Gràcies per aportar la teva opinió! És molt important! 

1. Opció A1. La Crida/ABCD ha de continuar existint com a bressol d'iniciatives de desobediència civil. Per poder fer viable aquesta opció, però, és imprescindible que es formi un nou grup, únicament dedicat a fer funcionar la CRIDA/ABCD -, amb un mínim de 20 signants, ja que actualment quasi no hi ha gent disponible. (Si t'hi ofereixes, posa el teu nom a “Comentaris” o envia un correu-e indicant la teva disposició a informacio@cridadesobediencia.cat).

Comments (7)

2. Opció B1. La Crida/ABCD passa a ser, bàsicament, el grup impulsor del Parlament Ciutadà (mentre aquest no es constitueixi, moment en que la Crida/ABCD com a tal, es dissoldrà). La Crida/ABCD ha estat el bressol d'iniciatives, però està, de fet, en un procés de metamorfosi cap a una d'elles, el Parlament Ciutadà, la que ha tingut més suport personal i projecció social, que en part podrà fer la mateixa funció, però en un marc molt més inclusiu i clar, i amb altres funcions com les que s'estan definint (recollir propostes ciutadanes, organitzar consultes i acollir accions de desobediència civil). En aquesta opció, en el seu moment, es farà arribar un nou manifest a totes les persones signants de la Crida/ABCD perquè puguin renovar, o no, el seu suport al Parlament Ciutadà.

Comments (11)

3. En qualsevol de les dues opcions A o B, és imprescindible disposar d'una cobertura jurídica que faciliti el bon funcionament de l'organització i la participació.

Comments (4)

4. Opció A2. Per a qualsevol de les dues opcions que surti, cal dotar-la ja de personalitat jurídica pròpia, i per tant, cal emprendre els tràmits de crear una associació sense ànim de lucre, fer-ne els estatuts, votar-ne la direcció, donar-la d'alta al Registre de la Generalitat, amb el número de registre sol·licitar un NIF a Hacienda, obrir compte corrent...

Comments (2)

5. Opció B2. Donat que cap de les dues opcions està prou definida ni madura per dotar-se de personalitat jurídica pròpia – associació, fundació...- proposem demanar provisionalment a l'associació Nova – Innovació Social que, com ha estat fent fins ara, ofereixi la seva estructura jurídica a la Crida/ABCD, en el marc de les possibilitats que l'associació té d'acollir projectes gestionats i finançats amb les aportacions dels qui en formen part (vegis estatuts). 

Comments (7)


General comments
Garantir un grups de treball operatius i que donin resposta a les demandes.
Written by fmadaula at 01 / 07 / 2013
Cada vegada crec menys en les estructures (com més grans, pitjor) i més en la responsabilitat i compromís individual. Penso que les iniciatives han de ser concretes, senzilles, clarament explicades. Dos exemples: La penyora fiscal no ha quedat gens clar en què consisteix, quina importància té, quins riscos, quines diferències amb l'objecció fiscal... El Parlament ciutadà s'ha explicat com funcionaria a Barcelona, però a la resta de municipis??
Written by Olga Felis at 01 / 07 / 2013
El qüestionari és una mica confós. Hi han altres moviments ciutadans(Procés Constituent, Iaioflautes...) i potser s'haurien de sumar esforços, en comptes d'obrir noves vies de desobediència. Jo he fet la penyora fiscal i m'agradaria saber com ha estat la participació.
Written by Marta Oliver at 01 / 07 / 2013
Estic molt d'acord amb el comentari de la Marta Oliver. Cal unir esforços i unir-se al Procés Constituent
Written by Mercè Llaquet at 01 / 07 / 2013
Efectivament, cal unir esforços. Cal tenir en compte, però, que Parlament Ciutadà no vol ser una nova proposta electoral ni un nou partit polític. Vol ser un espai de confluència de persones i organitzacions que vulguin contribuir a crear un espai d'empoderament ciutadà i de participació democràtica que permeti transformar la manera de fer política. Això és compatible (i en això es treballa) amb donar suport a iniciatives com Procés Constituent (que sí té objectius electorals) o d'altres iniciatives que promoguin alternatives al sistema actual. Parlament Ciutadà vol ser espai de confluència i per tant neix amb voluntat absolutament inclusiva.
Written by Jordi Rojas at 01 / 07 / 2013
Estic molt d'acord amb l'afirmació del Jordi Rojas, la democràcia és més rica quan més agents actius hi han,cada actor té el seu rol, no hem de confluir en un mateix ens, hem de cooperar plegats. El procés constituent aposta per una metodologia de democràcia representativa i el Parlament Ciutadà amb una metodologia de democràcia directa, es bo que existeixin les dues apostes, ampliant les opcions de participació dels ciutadans, si cooperen augmentem en garanties democràtiques. Gràcies per la feina feta!
Written by marionaSQ at 02 / 07 / 2013
Totalment d'acord amb el Jordi Rojas i la MarionaSQ. El Parlament Ciutadà i el Procés Constituent són 2 vies ben diferenciades, les 2 són necessàries, les 2 s'haurien de donar suport mútuament però les 2 han de continuar sent independents.
Written by albertcp at 02 / 07 / 2013
Totalment d'acord en què Parlament Ciutadà pot trobar punts de Confluència amb Procés Constituent però cal ser molt curosos en no perdre l'esperit inicial de Parlament Ciutadà, moviment ciutadà de base que no aspira al poder politic sino que juga el seu paper com a contrapoder permanent. És una nova forma de fer política que va més enllà de l'experimentat fins ara. En el fons Procés Cosntituent té poc de revolucionari. Considero interessant: http://blaidalmau.blogspot.co.uk/2013/06/proces-constituent-o-revolucio-integral.html#more Per descomptat que Procés Constituent pot i ha de jugar el seu paper en les institucions, però no és suficient. No deixa de ser el mateix joc de sempre. El dia que Parlament Ciutadà hagi estat capaç d'incloure a la major part de la població, amb la diversitat que això comporta, i proposar en base al consens ampli i sense aspirar al poder aleshores el paradigma podriem dir que haurà canviat. Cal esforçar-nos en ser el màxim d'inclusius possible. Per tant: trobar punts de confluèncis sense perdre l'essència i valors de Parlament Ciutadà: sí. Perdre la identitat en el sí dels partits: no, seria com tirar la llavor del canvi de paradigma a les escombraries i sincerament penso que no ens ho podem permetre. Salut i Revolta!
Written by airun at 02 / 07 / 2013
crec que s'han de sumar esforços a partir dels punts en comú existents entre les iniciatives que hi ha, que a més a més no són incompatible sinó complementàries. És bastant frustrant per a la major part de gent que no segueix aquests fòrums ( i per la que els segueix també) que cada iniciativa que hi hagui es converteixi amb un nou grupet marginal i no sigui capaç d'integrar-se en un projecte més general amb més possibilitats de sumar seguidors i més força per plantar cara i oferir alternatives.
Written by francescfs at 03 / 07 / 2013
El Parlament Ciutadà el volem com una eina permanent al servei de la voluntat política dels ciutadans actius. Compatible amb tot el que no demostri no ser-ho, però independent! La unitat política de les "candidatures" progressistes, d'esquerra, revolucionàries, anticapitalistes, o com es vulgui dir, és un aspecte tàctic necessari (imprescindible), si es vol arrabassar la parcel·la de poder amb que compta el Parlament de Catalunya als que la controlen habitualment. Però la veritable reVolta passa per assumir que els ciutadans actius som capaços d'organitzar-nos per: -definir les polítiques que volem que siguin aplicades "pels nostres delegats" -consultar al conjunt de la ciutadania sobre aquestes polítiques i -"marcar" d'aprop aquests delegats quan les executen, demanar-los que rendeixin comptes i revocar-los si no ho fan bé. I això és "independent" de qualsevol candidatura. Com que aquest estadi no l'assolirem amb quatre dies, haurem de promoure accions de desobediència i d'informació i formació de la ciutadania per assolir l'empoderament necessari per a fer realitat aquest projecte. Per això considero que en el Parlament Ciutadà hi cap tot el que s'ha mogut dins de la Crida. Més encara, és el seu hàbitat natural. Salut!
Written by j_camprubi at 03 / 07 / 2013
Pertanyo a tres plataformes: ANC, Procés Constituent i Crida/ABCD. No els considero en absolut excloents. Cadascuna es marca uns objectius que, per lògica, amb el temps i un treball constant aniran confluint. Son complementaris, per la qual cosa ara per ara tots són necessaris. La suma no vol dir la fussió, vol dir crear sinèrgies de col·laboració. Un exemple claríssim: el treball conjunt que estan fent Òmniun Cultural i l'ANC, i que tan bons resultats està donant.
Written by Galzeran at 12 / 07 / 2013
Comparteixo plenament els comentaris de Galzeran i en Francesc. I dintre del context de la Crida, com a participant del Grup impulsor del Parlament Ciutadà, crec que aquestes sinèrgies poden perfectament integrar-se en aquest projecte (PC). Un projecte que ha d'estar en construcció permanent perquè, tal i com l'estem dissenyant ,és una eina de participació directa de la ciutadania en la vida política: un retorn a la pràctica de la democràcia directa de les polis gregues, possibilitada en el context actual per les TIC. La democràcia parlamentària de partits és un obstacle (Espanya) o una eina insuficient (França) per fer front al procés de refeudalització mundial. Cal ara la implicació directa, mobilitzada, de la Ciutadania. I si en el segle XIX Marx precisava que el Proletariat (l'agent del canvi) no eren el conjunt dels treballadors, sinó el conjunt d'aquests esdevinguts conscients del seu protagonisme històric, quelcom de semblant succeeix amb la ciutadania avui. Afrontem una nova era de transició en la qual els ciutadans tenen el deure d'exercir la seva quota de participació col·lectiva per tal de poder exercir/recuperar els seus drets com a persona. En tenim un exemple en com la ciutadania-nacionalitat catalana ja no pot entendre's definida passivament pel “viure i treballar a Catalunya”, sinó per un projecte de futur que ens il·lusiona i que codissenyem des de múltiples perspectives. I el Parlament Ciutadà podria ser una bona eina de participació i integració d'aquestes perspectives.
Written by jmparra73 at 15 / 07 / 2013


This forum has been assessed 331 times [Participate] [View the results for this forum]